24 Nisan 2013 Çarşamba

Amerika’daki asistan hekimler haftada 80 saatin üstünde çalışamaz


Eğitim ve seminer çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi son olarak ABD’de Beyin ve Sinir Cerrahisi alanında oldukça başarılı çalışmalara imza atan, Wisconsin-Madison Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Başkaya’yı konuk etti.
Amerika Birleşik Devletleri’nde asistan eğitimi, Kompleks intrakranial tümörlerde ve serebrovasküler lezyonlarda modern mikrocerrahi prensipler başlığında sunum yapan Doç.Dr. Mustafa Başkaya; kök hücre nakli ve ABD’deki asistan doktorların çalışma koşullarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas evsahipliği yaparken; akademisyenler ile asistan doktorlar katıldı.
Amerika’daki asistan hekimler haftada 80 saatin üstünde çalışamaz”
Amerika’daki asistan hekimlerin haftada 80 saatin üstünde çalışmadığını ifade eden Doç.Dr. Mustafa Başkaya, hastanelerin bu konuya azami dikkat ettiklerini söyledi. Doç.Dr. Başkaya, ”Asistanlar 80 saatin üzerinde çalışamaz. Nöbet sonrasında hastanede zaman geçirmelerine de müsaade edilmiyor. Bunun ana nedeni Asistanların daha az çalışmalarını sağlayarak, yorgunluğun verdiği hatalardan kaçınmaktır. Asistanların yanında çalışan diğer personeller de oldukça profesyonellerden oluşuyor. Çünkü Asistanların olmadığı yerlerde bu açıkları onlar kapatmaktadır” dedi.
Amerika’daki sağlık sisteminin kurulmasına 1900’lerin başında başlanmış”
Amerika’daki sağlık sisteminin kurulmasına 1900’lerin başında başlandığını vurgulayan Doç.Dr.Başkaya, “Artık mükemmele ulaşmışlar. Bizde öncelikle sağlık sistemiyle ilgili sıkıntıları aşmamız daha sonra diğer düzenlemelere girmemiz gerekiyor. Ekonomik olarak çok iyi olacaksınız. Hastanelerin çok iyi bir teknolojisi olacak. Yardımcı sağlık personeli çok gelişmiş olacak” diye konuştu.
Kök hücre nakli, hastalarda kullanılacak düzeye henüz gelmedi”
Amerika’daki Kök hücre nakli çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Doç.Dr. Başkaya, yapılan çalışmaların hayvanlar üzerinde devam ettiğini, henüz insanlarda uygulanabilecek aşamaya gelmediğini söyledi. Bunun haricinde kamuoyunda yer alan bilgilerin spekülatif bilgiler olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Başkaya, “Kök hücre nakli, hayvanlar üzerinde sadece deneysel olarak yapılan çalışmalarla ilerlemektedir. Bu çalışmalar hastalarda kullanılacak düzeye henüz gelmedi. Onun haricindeki bütün bilgiler spekülatif. Felçlerde yararı ya da omurilik hasarlarındaki tedavisi daha kanıtlanmamıştır. Amerika bu konularda çok konservatif. Hastalar üzerinde yarar görmeden güvenli sonuçları olmadan klinik uygulamalara onay vermiyorlar. Şu anda klinik kullanılırlığı yok” şeklinde konuştu.
Hayvanlarda olumlu sonuçlar gözlemliyoruz”
Kendisinin de yürüttüğü, hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalardan olumlu neticeleri gözlemlediklerini belirten Doç.Dr. Başkaya, “ Bizim yaptığımız deneysel çalışmalarda kök hücre kullandığımız hayvanların felç geçirdikten sonra felçlerini daha hafif atlattıklarını görüyoruz. Ama bunlar insanlarda da yararlı olacak anlamına gelmiyor” dedi.
Bilime saygı, sürekli çalışmak”
Türkiye’de çalışan Asistan hekimlere mesaj veren Wisconsin-Madison Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Başkaya başarının, bilime saygı, sürekli çalışmak, kendini geliştirmekle geldiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder