24 Nisan 2013 Çarşamba

Asistan Hekimlerin Tedavi Yetkileri


T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :B.10.0.SHG.0.18.00.00-252.99- 

28/09/2012

Konu : Asistan
İlgi: a) Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 22/03/2011 tarihli ve 12894 sayılı 2011/19 Nolu Genelgesi,
b) Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün 15/04/2011 tarihli ve 5662 sayılı 2011/33 Nolu Genelgesi.


İlgide kayıtlı Bakanlığımız Genelgeleri ile asistanların yapacakları uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren tıbbi uygulamalara eğitim görevlisi, başasistan veya uzman tabiplerin nezaret etmesinin yetişmeleri açısından da son derece önemli olduğu belirtilerek asistanların, uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren iş ve işlemleri eğitim görevlisi, başasistan veya uzman tabiplerin gözetiminde ve nezaretinde yapmaları talimatı verilmiş idi.

Asistanlar “eğitim gören” konumunda bulunduklarından ve uzman yetkisine sahip olmadıklarından dolayı uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren tıbbi uygulamaları tek başlarına yapmaları uygun değildir.Ancak her kurumun asistan eğitimlerini; eğitim görevlisi, başasistan ve uzman sayısına göre planlaması gerekmekte olup bir eğitim eğitim görevlisi, başasistan veya uzman birden fazla asistana nezaret edecek şekilde eğitimler organize edilebilecektir. Asistana nezaret eden ilgili eğitim görevlisi, başasistan ve uzmanın bilgisi ve değerlendirmesi bulunmadan hastalara tedavi planlanmayacaktır. Hastalara yapılan uygulamalar ile planlanan tedavilerden, asistana nezaret eden ilgili eğitim görevlisi, başasistan ve uzmanın sorumlu olduğunun hatırlatılmasında fayda görülmüştür.

Uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren her türlü uygulama ve tedavilerin mutlaka ilgili eğitim görevlisi, başasistan veya uzman sorumluluğunda ve nezaretinde yapıldığının ilgili kurum yöneticileri ve eğitim sorumluları tarafından titizlikle takip edilerek uygulamanın doğru bir şekilde yürütülmesinin sağlanması gerekmektedir.

Uygulamanın, İlgide kayıtlı Genelgeler çerçevede yürütülmesi ve ilgili yöneticiler ile eğitim sorumluları tarafından konunun yakından takip edilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Uzm. Dr. İsmail DEMİRTAŞ
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

DAĞITIM :
Valiliklere(İl Sağ. Müd)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder